A teljesítmény fokozása tudatos pihenéssel

You are currently viewing A teljesítmény fokozása tudatos pihenéssel
Pihenés és relaxáció

Azt tapasztalom, hogy a teljesítmény és ennek fokozása, mint legfőbb cél és érték az élet szinte minden területére kezd befurakodni.

„Legyen célod, küzd, harcolj, legyél több, legyél jobb! Állandó fejlődésben kell lenni!”

Alapvetően ezzel nincs is semmi baj, mert jó, ha van irány és cél, de az egyensúly és a mértékletesség nagyon fontos (lenne). És az sem árt, ha a fejlődésünket egy olyan értékrend és mérce mentén mérjük, ami összhangban van az emberi test és lélek természetes állapotával.

 

Teljesítmény vs. pihenés

Az állandó teljesítménynövelés érdekében rengeteget teszünk.

Mindent egyszerre csinálunk, applikációkat töltünk le és tanfolyamokon veszünk részt, hogy még többet tudjunk elvégezni, elérni. Tanuljunk meg 3 hónap alatt egy idegen nyelvet, 30 nap alatt spárgázni…

De elveszni látszik az egyensúly, mindezek mellett ugyanis a pihenés és az elcsendesedés is fontos lenne.

Büszke vagy magadra, hogy mennyi mindent elintéztél és még jógaórán is „kemény edzést végeztél” és napokig izomlázad van? Óra végén elrohansz a relaxációról mert arra nincs időd?

Alapvetően a pihenésre soha nincs időd?

Ha így éled az életedet, az nagyjából olyan, mintha minden nap lefutnád a maratont.

Azt szoktuk meg, arra szocializáltak minket, hogy mindig tenni kell, csinálni kell valamit.

Előfordult már veled, hogy néhány semmittevéssel, szemlélődéssel töltött óra után lelkiismeret-furdalásod volt, mert „nem haladtál?” vagy aggódtál, hogy „ellustálkodtad” az időt?

Pedig a pihenés nem a teljesítményt kizáró vagy hátráltató tevékenység, sőt, éppen az ellenkezője igaz!

 

Miért fontos a pihenés? – a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer

Az autonóm idegrendszer két ága a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer.

Előbbi a szervezet „gázpedáljaként” működik, utóbbi pedig a „fék”, azaz a szimpatikus idegrendszer a test energiáinak felhasználást, a paraszimpatikus idegrendszer az energia megőrzését és a regenerálódást segíti elő.

Ennek megfelelően, ha elhanyagolod a pihenést és minden mást a feltöltődés elé helyezel, akkor állandóan „nyomod a gázt”.

Beülnél egy olyan autóba, amelyben nincs fék és beragadt a gázpedál? ☺

A szimpatikus idegrendszer felelős a szervezet általános izgalmi és éberségi állapotáért, beleértve a „küzd vagy menekülj!” választ.

Ennek lényege, hogy a gyors cselekvés előkészítése érdekében a szimpatikus idegrendszer vért áramoltat az izmokba, adrenalin kibocsátására ösztönzi a mellékveséket, ennek hatására felgyorsul a szívverés, megemelkedik a vérnyomás. Az elnevezés a görög „sym pathos” kifejezésből ered, Galénosz megfigyelte ugyanis, hogy az „az érzelmekkel együtt” működik.

A paraszimpatikus idegrendszer („érzelmek elleni”) acetilkolin kibocsátása által megfékezi a fenti állapotot (az arousalszint emelkedését), azaz lelassítja a szívverést, ellazítja az izmokat, visszaállítja a normális légzésritmust.

Ez a „rest and digest” állapot, azaz olyan önfenntartó funkciók működésének feltétele, mint az emésztés, a regenerálódás és a fajfenntartás. ☺

Stresszes, túlhajtott időszakban emésztési problémáid vannak, rosszul alszol, nem megy olyan jól az edzés, csökken a libidód? Ezért.

A stressznek is megvan tehát a helye, értelmetlen a teljes stresszmentesítés ígéretének bedőlve újabb termékeket és szolgáltatásokat venni, sokkal hasznosabb az egyensúly visszaállítása.

Az egyensúly visszaállítása a pihenés segítségével

Van néhány rossz hírem: ☺

 • a pihenés nem egyenlő az alvással,
 • a kedvenc sorozat megnézése lefekvés előtt 1-2 pohár bor társaságában bár vonzónak tűnik, de nem fog téged szolgálni ☺ (figyeld meg: „kanapé-testtartás” hatása a gerincedre, testedre és persze megint ülés; alkohol hatása a testre, alvásra; képernyő fényhatása és alvás..)
 • a fél órás „pihenés és énidő” kávéval és social media böngészéssel szintén a gázpedált fogja megnyomni…

Minél kevesebb időd van pihenésre, annál nagyobb szükséged van rá!

 

A rendszeres, tudatos pihenés hatásai – ezt veszíted, ha nem pihensz! 

 • kioldódnak a feszültségek a testedből, ezáltal jobban érzed magad és – a megfelelő gyakorlatokkal ötvözve – a testtartásod is javul (figyeld meg, hogyan tartod magad amikor stresszes vagy fáradt vagy),
 • könnyebben tudsz összpontosítani, a gondolataidat rendben tartani,
 • ezáltal eredményesebben tudod ellátni a feladataidat és megküzdeni az élet elkerülhetetlen nehézségeivel,
 • türelmesebb leszel magaddal és másokkal,
 • azáltal, hogy elcsendesedsz, észreveszed és tudatosítod, hogy hogy vagy, mit érzel és mire van szükséged valójában, azaz mélyül az önismereted, könnyebben tudsz fontossági sorrendet felállítani és ha szükséges, nemet mondani (ezáltal időt nyersz☺),
 • nyugodt, kiegyensúlyozott állapotba kerülsz,
 • fókuszáltan és energiával feltöltődve, hatékonyabban dolgozhatsz, intézkedhetsz, sportolhatsz tovább. ☺

Arról, hogy hogyan tudod a szervezetedben a paraszimpatikus tónust erősíteni hosszabban írok egy másik cikkben, de íme néhány ötlet:

Pihenés hatékonyan ☺ 

 • Válassz olyan jógaórát, ahol nem az izzadás, erősítés, az edzés-jellegű fizikai gyakorlás áll a középpontban! 
 • A test átmozgatása, felszabadítása könnyed áramló mozgásokkal fontos a feszültségoldás szempontjából és segít visszatalálni a természetes légzésedhez. 
 • Ezután tölts időt kényelmes, regeneráló ászanákban, végezz kifejezetten a paraszimpatikus idegrendszer erősítését célzó légzőgyakorlatokat, hosszú kilégzéseket. 
 • Figyelj befelé, adj időt a testi és mentális elcsendesedésnek. 
 • Engedd el a megfelelést és a teljesítménykényszert!
 • Relaxálj!
 • Meditálj!
 • Csökkentsd az ingereket! Válassz letisztult teret a gyakorlásodhoz! Az erős illatok, óra előtti kakaó és zöld tea szertartások, a zene fókuszba állítása stimulálják az idegrendszeredet és a lazítás ellen hatnak.

Válassz és pihenj tudatosan!

A képen Edgar, az agaram látható, aki utolérhetetlen teljesítményt nyújt, ha futni kell és a pihenésben is verhetetlen. ☺

Szeretettel,

Todorovics Kriszti

Ha úgy érzed, hogy egy általad fontosnak tartott személynek pihenésre van szüksége, köszönjük, ha megosztod vele ezt az írást!