Mi az a progresszív relaxáció? És miért lenne szükségünk rá?

You are currently viewing Mi az a progresszív relaxáció? És miért lenne szükségünk rá?
progresszív relaxáció

Útmutató kezdőknek a progresszív relaxációról és annak előnyeiről

 

A progresszív relaxáció alapelveit Edmund Jacobson amerikai orvos és pszichológus fogalmazta meg az 1920-as években, amely egy olyan technikán alapul, mely az izmok megfeszítését és ellazítását célozza a szorongás csökkentése érdekében.

Aki már kipróbálta, az tudja, hogy nem csak a neve hangzatos, de előnyeinek tárháza is hatalmas. A gyakorlása nyugtató hatással bír, támogatja a stresszkezelést, csökkentheti az izomfeszültséget rendkívül pihentető és talán méltán mondhatjuk, hogy közvetetten hatással van az élet minden területére.

Egy-egy gyakorlás sokszor több órányi alvással is felérhet.

 

Na, de mi is ez pontosan és hogyan kell gyakorolni?

A modern élettempóval járó stressz és feszültség egyre inkább azt eredményezi, hogy agyunk szinte állandóan problémákon zakatol, képtelen pihenni és ez a folyamatos tettre készség az izmainkat is örökös feszültségben tartja. Ez a stressz a testünkben felgyülemlik, izomfeszültséget okozhat, és fájdalom jelenhet meg, vagy betegségeknek adhat teret.

A progresszív relaxáció egy olyan technika, amely ezt az izomfeszültséget hivatott csökkenteni a test és az elme összpontosítása és ellazítása révén.

Az alapötlet az, hogy az izmokat szándékosan megfeszítjük, majd ellazítjuk, hogy megtanuljuk az izomfeszültség és a relaxáció közötti különbséget. A gyakorlatokat általában fekvő vagy ülő pozícióban végezzük, és a test különböző részeire összpontosítunk, de módszeresen végighaladunk az egész testen.
Azonban akármennyire is egyszerűen hangzik, azon túl, hogy legtöbbünk számára ellazítani sokszor lehetetlen küldetés, a hagyományos progresszív relaxáció szisztematkus lépéseket követ, hogy elérje a mélyen ellazító, tudatos állapotot. Érdemes ezért vezetett óra keretein belül elsajátítani a technikát, és akár otthoni, rendszeres gyakorlás mellett is, visszatérni egy-egy óra erejéig.

 

De mégis milyen pozitív hatásai lehetnek a rendszeres gyakorlók számára?

 

MIndez pontosan hogyan kapcsolódik a jógához?

A jóga tradícióban valójában többféle relaxációs technika is megtalálható, és a progresszív relaxáció változata is fellelhető a jóga gyakorlatok között. Ezek a gyakorlatokat jóga nidrának, avagy “jógikus alvásnak” nevezzük.

Bár hivatalosan a progresszív relaxáció és a jóga nidrá két különálló módszer, mégis mindkettő célja a stressz csökkentése, a testi feszültség oldása és a mentális nyugalom elérése.

Hogy mi is az a jóga nidrá, azt egy következő cikkünkben olvashatod.

 

Akár relaxáció, akár jóga nidrá, nekem mindig elkalandoznak a gondolataim. Mit tegyek ellene? 

Az elkalandozó gondolatok teljesen normálisak és gyakoriak a relaxációs gyakorlatok közben. Sokunk számára nehéz teljesen lecsendesíteni az elmét és megakadályozni a gondolatok vándorlását, főleg egy intenzívebb nap után. Ez azért van, mert az elménk működése nem áll meg, nem pihen. A mindennapi életben számos inger és agyi aktivitás éri. Hajlamos lehet vándorolni és elterelődni, ha hirtelen azon kapja magát, hogy mély relaxációt kellene gyakorolnia és nem kapja meg a szokásos mennyiségű inpulzust.

Így, amikor észreveszed, hogy gondolataid elkalandoznak, egyszerűen tudatosítsd, hogy elkalandoztak, vegyél egy mély lélegzetet, és irányítsd vissza a figyelmedet a gyakorlatra.

Ne aggódj, ha a gondolatok újra és újra felbukkannak. Minél többet gyakorlod ezt a technikát, annál hamarabb és ösztönösebben reagálsz majd ilyen helyzetben és egyre tudatosabb lesz a relaxációd. Ne feledd, hogy a relaxáció is folyamatos fejlődés, és az elkalandozó gondolatok is részei lehetnek ennek a fejlődésnek!

A fentieket összefoglalva, a progresszív relaxáció egy hatékony és elsajátítható eszköz, nemtől, kortól, egészségi állapottól függetlenül. Rendszeres gyakorlással csökkentheted a stresszt, pozitívan hathat az egészségedre, az alvásodra, az érzelmi és mentális állapotodra, valamint a fájdalomkezelésedre is. 

Az előnyök kihasználásához viszont elengedhetetlen a rendszeres gyakorlás! Ha kipróbálnád nálunk hogyan zajlik a progresszív relaxáció hangfürdő kíséretében, akkor örömmel várunk a stúdiónkban gyakorolni!

Ha úgy érzed, hogy fontos számodra a relaxáció, a feltöltődés, köszönjük, ha megosztod Te is ezt az írást!