Miért jó a jóga és miért érdemes elkezdeni?

You are currently viewing Miért jó a jóga és miért érdemes elkezdeni?

A jóga fogalma és gyakorlásának előnyei - egészség és nyugalom a mindennapokban

Örülök, hogy itt vagy és kíváncsi vagy arra, hogy mi is valójában a jóga! Sokan írtak már a jóga fogalmáról, eredetéről, hatásairól és arról, hogy mi a jóga célja – fontos és hasznos információk – de most inkább azt szeretném megosztani veled, hogy szerintem miért érdemes jógázni.

Mert fontos számomra a testi és mentális jóllétem 

A jóga számomra öngondoskodás. Olyan eszköztár, amely hatékony módszerekkel segít abban, hogy jobban érezzem magam a mindennapjaimban. Egyszerű és könnyen kivitelezhető gyakorlatokkal hozzájárul ahhoz, hogy jól legyek testileg és lelkileg.

A testtel törődni alapvető fontosságú, mert a test állapota meghatározza, hogy milyen tudatállapotban vagyok. Erős, egészséges, rugalmas testben létezni teljesen más az elme és a hangulatom szempontjából. Fordítva is igaz. Ha az elmém fókuszált és csendes, ha nyugodt és ellazult állapotban vagyok, akkor az esetleg fennálló testi problémáimat is könnyebben viselem. De például az állandó stressz és szorongás fizikai síkon, testi szinten is jelentős károkat tud okozni, a testet megbetegítheti, többek között emésztési problémákat, alvászavart, derékfájást okozhat.

Test és elme tehát nem működhet egymástól elszigetelten. Erről részletesen Máté Gábor A test lázadása című könyvében olvastam sok évvel ezelőtt és felemelő volt egy orvos szavai által megerősítést nyerni arról, amit nap mint nap saját magam is tapasztalok.

Sportolok, kirándulok, jártam különböző önismereti foglalkozásokra, coachhoz, mindig törődtem a testemmel és mentális jóllétemmel, a sok megoldás között véleményem szerint nincs legjobb. Mégis, mivel a jóga gyakorlatai egyaránt célozzák a testet és elmét, ezért az a tapasztalatom, hogy ez a legátfogóbb önsegítő módszer egy jó élethez. Fontos, hogy bizonyos esetekben speciális szakember és terápia szükséges, itt nem erről írok.

Mert a jóga jó hatással van a testre

A jógára sokan mint mozgásformára tekintenek és valóban, az ászanák (testhelyzetek) rendszeres gyakorlása fejleszti a testet. Számtalan pozitív hatása közül itt csak néhányat emelek ki:

 • növeli a test vitalitását, segít a testtudat kialakításában,
 • javítja a tartást,
 • fejleszti az egyensúlyérzéket,
 • a gerincet mobilizálja, rugalmassá teszi,
 • erősíti és nyújtja a test izmait,
 • javítja az emésztést,
 • erősíti az immunrendszert,
 • oldja a stresszt,
 • feltölt, pihentet, elősegíti az ellazulást.

Ráadásul élvezetes maga a gyakorlás.

De hogy néz ki ez a gyakorlatban? 

Ismered azt az érzést, amikor egy nehéz nap után az egész tested merev, „beállt” és szét tudnál robbanni a feszültségtől?

Ha ilyenkor a kanapén fetrengés helyett (vagy előtt 🙂 ) a jógát választom, utána úgy érzem magam,

 • mint egy kiadós sportolás után – mert alaposan átmozgattam az izmaimat,
 • mint egy masszázs után – nyújtottam, nyújtóztam, kioldottam a feszültséget,
 • mint egy alvás után – mert ellazultam, pihentem és az agyamból kiütöttem a gondolatcunamit.

„Ez jól hangzik, de én nem tudok jógázni, mert nem vagyok elég hajlékony.” 

Ezerszer hallottam. Értem is, hogy honnan ered ez a feltevés:

Az interneten böngészve és jógastúdiókban járva azt tapasztalom, hogy a hajlékonyság és a nyújtás került a középpontba. De fontos, hogy tudd: az erő és a hajlékonyság nem feltétele a jóga elkezdésének, ezek inkább a rendszeres gyakorlással elkerülhetetlenül bekövetkező mellékhatások. 🙂

A jóga nem a hajlékonyságról szól!

Sőt, ha túlzásba visszük, akkor nem csak a testnek árthat, de véleményem szerint ellentétes a jóga alapvető értékeivel, célkitűzéseivel is.

A jóga célja 

A jóga sokkal több, mint mozgás.

A fentiekből látszik, hogy ha a jógát csak a test állapotának javítása céljából vagy testmozgásként választod, akkor is megéri elkezdeni.

A testhelyzetek mellett a légzés, koncentráció, meditáció, relaxáció, bizonyos magatartási szabályokkal és viselkedési elvekkel kiegészülve alkotják a rádzsa jóga nyolc tagját, melyek együttesen vezetnek el a jóga végső céljának eléréséhez, azaz az elme hullámzásainak elcsendesítéséhez és végső soron a megvilágosodáshoz.

Ez lehet, hogy túl távoli vagy megfoghatatlan célnak tűnik, a jógát elérhetetlen magasságokba emeli, pedig a jóga útján sokkal egyszerűbb megtenni az első lépéseket, mint sokan hiszik.

A legegyszerűbb kezdő jógagyakorlatok

Előfordult már veled, hogy feszült voltál egy kellemetlen helyzetben, esetleg egy vita közepén és jó hosszan kifújtad a levegőt? Vagy a kávéddal a kezedben megpihentél és néhány percig csak az égen úszó felhőket szemlélted? Volt olyan, hogy észrevetted, hogy csak kapkodod a levegőt? Megfigyelted a légzésedet? Ha igen, akkor ösztönösen használtál egyszerű és praktikus gyakorlatokat a jóga eszköztárából. (szemlélődés, légzésfigyelés, jelenlét gyakorlása)

Próbáld ki, hogy akár a székeden ülve ellazítod a testedet, kisimítod a homlokodat és csak két percig megfigyeled a légzésedet. Milyen a levegő hőmérséklete, hangja, illata kilégzésnél és belégzésnél? A kilégzésed hosszabb vagy a belégzésed? Tartasz szünetet kilégzés és belégzés között? Miután megfigyelted, sóhajts és nyújtózkodj egy nagyot, mozgasd át a vállaidat. Hogy érzed most magad? Most jógáztál. 🙂

Ezekből az apró gyakorlatokból is láthatod, hogy nem kell feltétlenül hajnalban kelni, kézenállásban spárgázni vagy órákig csendben és mozdulatlanul ülni. (legalábbis egyelőre.. 🙂 )

„A jóga akkor kezdődik, amikor lelépsz a jógamatracról”

Azaz a gyakorlás nem korlátozódik a jógaszőnyegre. A jóga sokkal inkább egy szemlélet, hozzáállás az élethez.

 •  Hogyan bánok saját magammal és a körülöttem lévőkkel?
 •  Hogyan kezelem a felmerülő nehézségeket, a stresszt, az új, ismeretlen helyzeteket, változást?
 •  Hogyan tudok egyensúlyban és a középpontomban maradni vagy ha elvesztettem azt, akkor hogyan tudom a kibillent állapotot megszüntetni?

A jóga tudatosság.

 • Önismeret. Önreflexió. Önelfogadás.
 • A személyes fejlődésem. Fejlődés és elégedettség egyensúlya.
 • Tudatos pihenés, a feszültségek kioldása, ellazulás, elcsendesedés.

Melyik a legjobb jóga?

Attól függően, hogy éppen mire van a legnagyobb szükséged, mi a célod, bárhol elkezdheted a jógával való ismerkedést, akár a tartásodat javítanád, akár a stressz kezeléséhez keresel módszereket, de akkor is, ha a jóga filozófiája, szellemi háttere érdekel.

Rengeteg jógairányzat és óratípus közül lehet választani, dinamikus, flow vagy lassú, regeneráló? Érdemes kísérletezni! erről bővebben itt olvashatsz (jógafajták cikkre visz)

Jógázni mindenki tud és mindenkinek ajánlott.

Mégis hogyan érdemes elkezdeni? Olvass róla itt (hogyan kezdjek el jógázni című cikkre visz) vagy gyere el hozzánk és ismerj meg minket, tedd fel bátran a kérdéseidet! 

Todorovics Kriszti

Ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhet ez az írás, köszönjük, ha megosztod vele!