Jógastílusok, jógairányzatok

You are currently viewing Jógastílusok, jógairányzatok

Hogyan válasszak magamnak jógaórát? Hogyan válasszak a jógastílusok, jógairányzatok között?

Jóga egy van, csak a hozzá vezető utak különböznek. Amikor jógafajtákról vagy jógastílusokról beszélünk, mégis sokan azalatt jellemzően a jóga egy aspektusát, a gyakorlat alapú megközelítését értik és azon belül is mindannyiunknak leginkább a mozgásos rész, az úgynevezett „ászanák” jutnak eszébe. Nem szerencsés csupán ez alapján az egyetlen ismérv alapján összehasonlítani az egyes iskolákat, mert a jóga valójában akkor jöhet létre, ha valaki minden aspektusát gyakorolja, de ez kezdőként, első lépéseket keresőként nehéz feladat és mégis valamerre el szeretnénk indulni. 

 

Hogyan válasszak magamnak jógaórát? Mégis melyik jógairányzat a nekem való?

Nincs jó vagy rossz választás. A testedhez és személyiségedhez jobban vagy kevésbé passzoló lehetőségek vannak, amelyek mindegyike ugyanahhoz a célhoz vezet: az egészséges, rugalmas és erős testhez, az elcsendesült elméhez, és hogy felkészítsék az elmédet és a testedet a meditációra.

És bizony mindegyik jógairányzatban lesznek olyan ászanák, amit neked találtak ki és olyanok, amelyek kihívást jelentenek és lesznek olyanok is, amelyeket az alkatodra kell szabni, hogy hosszú távon a hasznodat szolgálják és ne okozzanak sérülést. Ebben az oktatónak nagy szerepe és felelőssége van. Ezért fontos, hogy olyan oktatót válassz, aki nem csak a jóga gyakorlásában jártas, hanem abban is, hogy az egyéni eltérések és anatómia vagy az esetleges korábbi sérülések nyomai miatt a gyakorlatok milyen módosításokat igényelnek. Így biztosan azt kapja majd a tested, amire szükséged van.

Jómagam kipróbáltam, gyakoroltam és tanultam a jóga több fajtáját és teszem ezt a mai napig, bár jóval több, mint egy évtizede elköteleztem magam a klasszikus stílusú jógagyakorlás mellett.

Mégis sokszor egy-egy új szempont teljesen új távlatokat nyit meg, új gondolatokat ébreszt és a már elmélyült gyakorlást is támogatja. Nem csak azért, mert kíváncsiak vagyunk, hanem azért is, mert különböző élethelyzetekre különböző intenzitású gyakorlások tudnak választ adni és közelebb vinni a jóga valódi céljához. Ráadásul mostani életünk (az ülő életmód, a sok gépjárműben ülés és vezetés, a stressz és még sorolhatnám) sok új problémát vet fel, mint a több ezer éve keletkezett jóga idején. Nem többet, nem nehezebbet, csak mást.

A jógafajták elnevezéseit lehetetlen felsorolni. Nem csak azért, mert olyan sok van, hanem mert mint minden más, ez is fejlődik és a világ valamely pontján valószínűleg ebben a pillanatban is születik egy új stílus. ☺

Az alábbiakban azt olvashatod, hogy mostanáig milyen típusú gyakorlásokkal ismerkedtem meg. Ezeket 4 nagy csoportra osztottam, attól függően, hogy mennyire intenzív maga az óra:


Dinamikus jógaórák

Ha folyamatos mozgásra és áramlásra vágysz

Ezek az óratípusok is a klasszikus jógapózokra építenek, de minden egyes testhelyzet gördülékenyen, pihenés vagy külön befelé figyelésre szánt idő nélkül folyik át a következőbe. Nagy a hangsúly az érzetek figyelésén, a légzésen és az egyes pózok kivitelezésén, de minden mozgás közben történik, ami tudatos jelenlétet kíván.

Ez az odafigyelés segít harmonizálni a légzést a mozgással, kiváló kapaszkodót ad az elmének, hogy ne csatangoljon el gyakorlás közben, de több energia, erőnlét szükséges hozzá.

Bárki választhatja ezt a formáját a gyakorlásnak kezdőként is, de jó, ha van ászana ismereted vagy egy alapképzés keretein belül el tudod sajátítani az alapokat, hogy a folyamatos mozgásban tudd az instrukciók alapján, hogy mit kell csinálnod, és fel tudd venni az egyes pózokat sérülésmentesen.

Ilyen típusú órák az Astanga Jóga, a Flow jóga, a Vinyasza jóga, a Vinyásza Krama, a Vinyásza Flow.

Astanga Jóga: a hatha jóga egy dinamikus formája, kötött gyakorlatsorokból áll,
Vinyásza jóga, Vinyásza Krama, Vinyásza Flow, Flow jóga: dinamikus forma ez is, de szabadon variálható elemekkel

Ez a legjobb jógaóra neked, ha intenzív, de pörgős, erős órára vágysz, ahol szinte az első gyakorlatnál le tudod csillapítani a napi feladatoktól nyüzsgő gondolataidat és közben a tested is alaposan átdolgozod.

 

Klasszikus jógaórák

Ha hosszabban időznél egy-egy testhelyzetben

A legelterjedtebb irányzatok, a jóga megközelítésének klasszikus útjai.

tradicionális irányzatok: Sivánanda jóga, Himalájai Jóga Tradíció
hatha jóga: fókuszban a test teljes átmozgatása, a légzés és az érzetek megfigyelése
Iyengar jóga: eszközök használata és az egyes testhelyzetek finomítása az egészen apró részletekig a légzés harmonizálásával, befelé figyeléssel
gerincjóga: modern rendszer – fókuszban a gerinc mobilizálása, átmozgatása

A gyakorlatok során nem ritka a hosszan, apró igazításokkal vagy teljesen mozdulatlanul kitartott ászana, az érzetek megfigyelése az egyes pózokban és után. Valamint a gyakorlás közben sokszor szánunk időt arra, hogy fejben, mentálisan felkészüljünk a következő ászanára, amit majd fel fogunk venni a testünkkel. Segítve ezzel a megértést, a pontos és biztonságos kivitelezést,és hogy tudjunk kapcsolódni önmagunkhoz.

Ezeknek a jóga tradícióknak fontos része a légzőgyakorlatok végzése, a meditáció és a relaxációs technikák. Az órák bemelegítéssel, sokszor napüdvözlet gyakorlással kezdődnek, majd a gyakorlás folyamán az ászanákat kitartva és egymás után felfűzve finom áramlás jön létre, miközben fókuszba kerül a test és a légzés tudatos megfigyelése.

Ez a legjobb jógaóra neked, ha alaposan átmozgató, de nyugodt folyású órára vágysz, ahol meg tudod figyelni a testedben zajló folyamatokat és  van időd felépíteni a kevésbé ismert ászanákat is.

 

Regeneráló jógaórák

Ha az elengedésre, ellazulásra szeretnéd tenni a hangsúlyt

Lassú tempójú jógaórák, sok ülő, fekvő testhelyzettel, amelyeket alapos előkészület után vesznek fel a gyakorlók és hosszabb ideig tartanak ki. Alapvetően arra jöttek létre, hogy visszaállítsák a test harmóniáját, de meditatív jóga gyakorlat is lehet, amely segít megtalálni a belső békét, segít megtisztítani és felszabadítani a testet és ezáltal az elmét.

Ilyen jógaórák:

Yin jóga: meridiánok mentén épül fel a gyakorlás
Resztoratív jóga: regeneráló
Női jóga: bár lehet dinamikus és teljes testet átmozgató, mégis itt a helye szerintem mert nagyon megengedő gyakorlás, amely a teljes elfogadásra és beleengedésre fókuszál

Ez a legjobb jógaóra neked, ha nyugtató hatású órára vágysz, ahol szívesen belefeledkezel az egyes ászanákba és a gyakorlatok kivitelezéséhez szívesen hívod segítségül a gravitációt és az elengedést.

 

Melegben végzett jógaórák

Ha igazán szeretnél megizzadni

Ilyen a Bikram jóga vagy a Hot jóga. Tradicionális pózokra építenek ezek az órák is, azonban itt nem csak az ászanák révén melegítjük belülről a testet, hanem az átlagosnál melegebbre fűtött teremben kívülről is fűtjük magunkat, ezzel ébresztgetve a belső tüzet. Jellemzően fix gyakorlatsorokból áll az óra, és állóképességet kíván a gyakorlótól a melegben végzett gyakorlás.

Ez a legjobb jógaóra neked, ha szeretsz izzadni, és egy intenzív gyakorlásra vágysz.


Fix gyakorlatsortól az intuitív gyakorlásig

Mindegyik jógastílusban van olyan iskola, amelyik kötött ászana sorozattal dolgozik. Ez azt jelenti, hogy függően attól, hogy milyen mély a tudásod, különböző, előre összeállított fix gyakorlatsorokat végzel el az órán az oktató vezetésével vagy az iránymutatásai alapján magad. Az egyes szintekről akkor lépsz tovább, ha erre útmutatást kap. Ennek nagy előnye, hogy fel tudsz készülni mindig a következő ászana felvételére, mindig tudod következik, és az elme számára ismert gyakorlatok egymásutánisága és a légzés összhangja már az óra során beenged a meditáció előszobájába és akár létrejöhet egy mozgó meditáció is.

A másik stílus teljesen szabad, ahol az oktató maga válogatja össze a gyakorlatokat a csoport vagy egyén igényeihez igazítva, és az egyes ászanákat módosítja, személyre szabja, amennyiben erre szükség van. Ennek a gyakorlásnak a nagy előnye a változatosság és a szabadság, ahol mindig lehet igazodni a csoport aktuális hangulatához. Ha rászánod az időt, hogy megfelelően vedd fel a pózt, és megfigyeled az érzeteidet, akkor meditáció itt is létrejöhet.


„Akkor mégis melyik jógaórát válasszam?” 

“Ezt mind értem, de én olyan órán szeretnék részt venni,

  • ahol segítenek és felkészítenek a meditációra,
  • ahol kikapcsolhatok, 
  • ahol enyhítik a derékfájdalmamat, 
  • ahol kompenzálhatom a sok ülőmunkát, 
  • ahol tehermentesíthetem a testemet az edzés után,
  • ahol fellélegezhet a hátam a kisgyermekem cipelésétől,
  • ahol intenzíven gyakorolhatok, 
  • ahol befelé figyelhetek,
  • ahol lelassulhatok… „

Alapvetően mindenkinek olyan jógát kellene választania, ami a habitusának megfelel és reflektál a felmerülő problémáira. 

Azonban sem a problémáink, sem a testünk, sem a hangulatunk nem állandó. Persze jó, ha van egy irányzat, ami mellett kitartunk, de a legjobb, ha olyan oktatót találunk, aki felismeri a jelekből, hogy ma milyen gyakorlásra vagy milyen módosításokra van szükségünk, és ahhoz igazítja az órát. Ha kell akkor alternatívát ad, ha kell akkor intenzívebbé teszi a gyakorlást, ha kell, akkor lassít. A csoportos órák keretein belül ezek a lehetőségek kötöttebbek, de mindig van mód találni egy olyan közös pontot, amelyhez a csoport minden tagja, kisebb változtatásokkal csatlakozni tud. 🙂

Amennyiben kipróbálnál egy klasszikus vonalat követő jógaórát, ahol a hatha jóga alapjaira építkezünk, de ha tested-lelked úgy kívánja meg, akkor lágyan vegyítjük más stílusokkal is, akkor szeretettel várlak gyakorolni!

Lengyel Andi


Amennyiben érdekel, hogy Miért jó a jóga és miért érdemes elkezdeni?, akkor katt ide, mert erre egy külön cikkben keressük a választ.

Ha van olyan ismerősöd, akit érdekelhet ez az írás, köszönjük, ha megoszod vele!